امکان خرید ماشین در ترکیه برای خارجیها وجود دارد اما در کنار آن باید قوانین خرید ماشین در ترکیه را بدانید. علاوه بر این، خارجیها دارای مزایای مالیاتی هستند. به عنوان یک خارجی در ترکیه، میتوانید اطلاعاتی در مورد مدارک مورد نیاز هنگام خرید خودروی جدید در ترکیه، فرآیندهای انجام شده و خودروهای معاف از مالیات را در این مقاله بیابید. در مجموع خرید ماشین در ترکیه برای اتباع خارجی به مراتب با صرفهتر از شهروندان کشور ترکیه میباشد و علت آن معاف بودن اتباع خارجی مقیم در ترکیه از پرداخت مالیات است. بسیاری از شرکتها و کمپانیهای معروف دنیا در ترکیه نمایندگی دارند. به همین علت فرد ساکن ترکیه به راحتی و به صورت مستقیم میتواند برای پلاک کردن خودرو خود اقدام نماید. در صورتی که قصد پلاک کردن خودرو خود را در تاریخ دیگری را داشته باشید، به شما برگهای بابت تحویل پلاک داده میشود. خرید خودرو دست دوم در ترکیه به مراتب بیشتر از خودروهای صفر است که شاید به دلیل قیمتهای پایین آن میباشد. بعد از توافق کردن بر روی قیمت خودرو حتما باید از کارشناس بخواهید که ماشین را کارشناسی کند و از او باید بعد از پرداخت هزینه برگه کارشناسی را دریافت نمایید.
بازار خودرو در ترکیه
همانطور که مشخص است و شاهد هستید، بازار خودرو ترکیه در سالهای اخیر رو به رشد بوده است. خرید خودروهای مدل جدید با برندهای مختلف از نمایندگیها، بازارهای خودرو و نمایشگاههای خودرو امکان پذیر است. علاوه بر این، دسترسی به خودروهای دست دوم در بازار دستی به صورت آنلاین و از طریق تبلیغات روزنامه امکان پذیر است. شرایط لازم برای خرید ماشین در ترکیه این است که یک فرد خارجی در ترکیه برای خرید خودرو ابتدا باید مجوز اقامت معتبر داشته باشد.
اگر بخواهید قوانین خرید ماشین در ترکیه را با سایر کشورها مقایسه کنید، متوجه تفاوتهای چشمگیری در این زمینه خواهید شد. اگرچه ترکیه سیستم حملونقل بزرگ و گستردهای دارد و به ویژگیهای متمایز مجهز است، بسیاری از مردم ترجیح میدهند ماشین شخصی خود را داشته باشند. اما نکتهای که باید در نظر داشت این است که خرید ماشین در ترکیه به سختی و یا غیرممکن بودن هر کشور دیگری نیست، جز اینکه هزینه های نگهداری آن تا حدودی بالاست.
بازار خودرو ترکیه دارای تنوع زیادی از برندهای مختلف است که خودروسازان اروپایی، آسیایی و آمریکایی همگی در این بازار حضور دارند. رنو، فیات، فولکس واگن، فورد، تویوتا و هیوندای محبوبترین و پرفروشترین برندهای ترکیه هستند. کاهش قیمتها منجر به راه اندازی خط تولید خودرو در کشور برای تعدادی از برندهای معتبر خودرو مانند رنو، فیات و غیره شده است.
اکثر خودروها در ترکیه با سوخت دیزل (متداول ترین در این کشور) کار میکنند. همانطور که ترکیه یکی از کشورهایی است که سوخت را به طور کامل وارد میکند و یکی از دلایل اصلی استفاده زیاد از خودروهای دیزلی در مقایسه با خودروهای بنزینی است. همچنین باید در نظر داشته باشید که قیمت خودروهای دیزلی در ترکیه بسیار بالاتر از قیمت خودروهای بنزینی است.
قوانین خرید ماشین در ترکیه
خرید ماشین در ترکیه برای شهروندان ترکیه بسیار گرانتر از اتباع خارجی مقیم ترکیه است و دلیل آن معافیت اتباع خارجی مقیم ترکیه از پرداخت مالیات است. در واقع، دولت ترکیه قوانینی وضع کرده است که خرید خودرو در ترکیه بدون پرداخت مالیات را برای شهروندان خارجی آسانتر میکند.
مراحل ثبت نام خودرو و مدارک مورد نیاز خارجیها در هنگام خرید خودروی جدید مانند شهروندان ترکیه است. بااینحال، به وسیله نقلیهای که برای اتباع خارجی ثبت شده است، پلاکی از گروه MA / MZ داده میشود.
نمایندگیهای فروش وسایل نقلیه جدید معمولا اسناد ثبتنام را از طرف خریدار مدیریت میکنند. خودروی جدید باید ظرف سه ماه از تاریخ خرید در ادارات ثبت احوال تردد ثبت شود. مدارک مورد نیاز برای ثبت نام خودروی جدید عبارتند از:
- قبض فروش دفتر اسناد رسمی
- فاکتور فروش
- گواهی انطباق بزرگراه
- رسید پرداختی مالیات بر مصرف ویژه (SCT).
- بیمه رانندگی اجباری
- مالیات بر مصرف ویژه و مالیات وسایل نقلیه موتوری
مقرراتی در مورد مصرف سوخت و انتشار CO2 خودروهای جدید وجود دارد. دادههای رسمی یا خصوصی CO2 باید در تمام خودروهای سواری جدید برای فروش یا اجاره نمایش داده شود. همچنین مقادیر انتشار گاز CO2 گرم/کیلومتر خودرو باید در دفترچه ثبت شود. انتظار میرود مالیات بر مصرف ویژه (SCT) و مالیات وسایل نقلیه موتوری (MTV) برای رتبهبندی خودرو بر اساس آلایندگیهای آن سازماندهی شود (در حال حاضر، مالیات خودرو بر اساس سن خودرو و ظرفیت سیلندر موتور محاسبه میشود). این نرخها هنوز تعریف نشدهاند، اما مطابق با استانداردهای اتحادیه اروپا هستند.
خودروها با توجه به ظرفیت سیلندر موتور و سن در دستههای مالیاتی مختلفی طبقهبندی میشوند و قیمتها شامل SCT و مالیات بر ارزش افزوده میشود. برای اطلاع از مالیات وسایل نقلیه موتوری وسیله نقلیه خود میتوانید به وبسایت اداره درآمد، https://ivd.gib.gov.tr مراجعه کنید.
خرید ماشین جدید به طور مستقیم از تولیدکنندگان
همانطور که در بالا ذکر شد، شرکتهای خودروسازی معروف زیادی در ترکیه وجود دارد. به همین دلیل به راحتی میتوانید به صورت مستقیم از این شرکتها خرید کنید. البته در نظر داشته باشید که برای انتخاب مدل خودرو محدودیتی ندارید. پس از مراجعه حضوری به شرکت و انتخاب مدل مورد نظر، هزینه خودرو پرداخت میشود و پس از آن میتوانید برای پلاک اقدام کنید.
مزیت وسیله نقلیه بدون مالیات برای اتباع خارجی
یک خارجی که به طور قانونی با مجوز کار معتبر در ترکیه ثبت نام کرده است، ممکن است هنگام خرید خودروی جدید از یک فروشنده در ترکیه، خرید خودروی مستعمل معاف از مالیات از یک خارجی دیگر، یا واردات خودروی کشور خود از معافیت مالیاتی به ترکیه برخوردار باشد.
این معافیت مالیاتی خودرو به این معنی است که یک خارجی حق دارد بدون پرداخت مالیات بر مصرف ویژه (SCT) یا مالیات بر ارزش افزوده (VAT) یک خودروی جدید را از یک فروشنده مجاز خریداری کند. این حق زمانی که خودرو توسط یک خارجی به دیگری در ترکیه فروخته میشود، برای خارجی دیگر نیز اعمال میشود. این مزایای معافیت مالیاتی فقط برای یک خودرو به ازای هر دارنده مجوز کار خارجی (به استثنای پرسنل دیپلماتیک و ناتو که میتوانند برای همسرشان خودرو بخرند) اعمال میشود. فقط اعضای خانواده مربوطه میتوانند ماشین را برانند. از سوی دیگر شهروندان ترکیه نمیتوانند وسایل نقلیه معاف از مالیات بخرند یا رانندگی کنند.
خرید خودرو بدون مالیات (پلاک آبی)
برای درک بهتر قوانین خرید ماشین در ترکیه باید بدانید که خودروی معاف از مالیات که به عنوان خودروی «پلاک آبی» نیز شناخته میشود، دارای پلاک «MA/MZ» است که نشان میدهد متعلق به یک خارجی مقیم ترکیه است. ثبت نام خودرو در “گواهینامه آبی” نشان داده شده است و برای مدت زمان مجوز کار مالک معتبر است. در صورت عدم تمدید ثبت نام در پایان دوره مربوط، جریمهای چند برابر نرخ مالیات گمرکی اعمال میشود. کسانی که حق خرید خودروی معاف از مالیات را دارند:
- خارجیهای بازنشسته
- اتباع خارجی دارای مجوز کار در ترکیه
- اساتید و دانشجویان خارجی (به جز دانشجویان دوره زبان)
- پرسنل خارجی شاغل برای ناتو و کارشناسانی که برای اتحادیه اروپا کار میکنند
- کارکنان مطبوعات خارجی مقیم ترکیه (اما بدون مجوز اقامت)
- دارندگان کارت شناسایی وزارت امور خارجه
مدارک مورد نیاز هنگام خرید خودروی معاف از مالیات:
- گذرنامه همراه با مجوزهای اقامت / کار
- گواهی دفتر اسناد رسمی
- کلیه مدارک مربوط به خودرو
- رسیدهای مالیاتی
فروش ماشین دست دوم از یک خارجی به خارجی دیگر معمولا در کنسولگری فروشنده انجام میشود. همچنین شرکتهای تخصصی وجود دارند که در انجام این تراکنشها پشتیبانی میکنند. چه یک خارجی یا یک شهروند ترکیه، از فرد خواسته میشود که همان مجموعه مدارک را ارائه دهید و مراحل ثبت نام خودرو را طی کنید. پس از تکمیل خرید در دفتر اسناد رسمی، باید خودروی خود را ثبت کنید.
افراد زیر نمیتوانند از این طرح بهرهمند شوند:
- تابعیت دوگانه (یکی تابعیت ترکیه)
- خارجیانی که با ترکها ازدواج کردهاند (مگر اینکه دارای مجوز کار معتبر باشند)
- دانشجویان دوره های زبان مانند TÖMER
- کسانی که زیر 18 سال سن دارند
مدارکی که برای ثبت نام وسیله نقلیه خود نیاز دارید:
- معامله فروش دفتر اسناد رسمی (noter satış senedi)
- فاکتور فروش (فاتورا)
- گواهی انطباق بزرگراه (karayolu uygunluk belgesi)
- رسید مالیات بر مصرف ویژه (ÖTV makbuzu)
- بیمه اجباری ترافیک (zorunlu trafik sigortası)
قوانین خرید ماشین دست دوم در ترکیه
بازار بزرگ و گزینههای گستردهای برای خودروهای دست دوم در ترکیه وجود دارد. این بدان معناست که در بسیاری از موارد، مردم ترجیح میدهند به جای خرید مستقیم خودروهای نو از شرکتها، از خودروهای دست دوم استفاده کنند. ممکن است به دلیل قیمت پایین آنها باشد. از آنجایی که قیمت بسیار ارزانتر است. پس از موافقت با قیمت خودرو، حتما از کارشناس بخواهید تا خودرو را بررسی کند و حتما از او کارت کارشناسی بگیرید. در ترکیه می توانید از وب سایت های مختلف برای خرید خودروی دست دوم استفاده کنید. همچنین می توانید قیمت های به روز انواع خودروها را در آنجا مشاهده کنید. در ادامه برخی از این سایت ها آورده شده است:
ثبت نام خودرو در ترکیه
چه شهروند ترکیه باشید و چه دارای مجوز اقامت طولانی مدت در ترکیه و یا حتی اجازه اقامت یکساله در ترکیه باشید، از قوانین خرید ماشین در ترکیه این است که برای ثبت نام خودرویی که خریداری کردهاید به دفتر اسناد رسمی مراجعه کنید. مترجم رسمی ترکی اگر با زبان ترکی آشنایی ندارید. به خاطر داشته باشید که باید مقداری هزینه ترجمه و گواهی (حدود 250 لیر) بپردازید. همچنین فروشنده هزینههای قبلی خودرو مانند جریمه و مالیات را نیز تقبل میکند که قبل از فروش باید تسویه حساب انجام شود. پس از پرداخت، سند خودرو و کارت خودرو به فرد تحویل داده میشود. در این مدت یک ماه فرصت دارید تا پلاک خود را دریافت کنید. پس از ثبت نام در دفتر اسناد رسمی باید برای بیمه نامه اقدام کنید.
درخواست اخذ پلاک باید از طریق پلیس راهور و به کلانتری ارجاع شود. برخی از هزینهها باید در ایستگاه پلیس پرداخت شود (حدود 10 لیر). اگر از طریق وب سایت درخواست میدهید، می توانید برگه Rando را انتخاب کنید تا تاریخ و ساعت مراجعه به کلانتری را مشاهده کنید.
نکات مهم برای خرید ماشین در ترکیه
قیمت خودروهای دیزلی در ترکیه بیشتر از بنزین است، اما باید در نظر داشته باشید که قیمت بنزین بالاتر است. اگر به عنوان یک شهروند خارجی قصد خرید ماشین در ترکیه را دارید، توصیه میشود خودروهایی با پلاک ترکیه خریداری کنید، زیرا فقط میتوانید خودروهایی با پلاک خارجی را به شهروندان کشورهای دیگر بفروشید، یعنی خودرو نمیتواند به شهروندان ترکیه فروخته میشود.
حتما مبلغ خرید خودرو را در دفتر اسناد رسمی و پس از انتقال سند به نام خود واریز نمایید. بهتر است این پول را از حساب بانکی خود انتقال دهید و به فروشنده سند بزنید. (به همین دلیل افتتاح حساب بانکی در ترکیه توصیه میشود). اطمینان حاصل کنید که بلافاصله پس از خرید، بیمه خودرو را دریافت کنید. اگر قصد خرید خودروی دست دوم را دارید، قبل از هر کاری حتما معاینه فنی را انجام دهید. در ترکیه شرکتهایی مانند Xperitz وجود دارند که این کار را با هزینه کم برای شما انجام میدهند.
این خودرو یکی از اصلیترین کالاهای صادراتی ترکیه به اروپا است، بنابراین میتوانید با خیال راحت از خودروهای ساخت ترکیه استفاده کنید.
در ترکیه بسته به متغیرهایی مانند سایز سیلندر، مدل خودرو و غیره، مالیات خودرو سالانه از مالک خودرو اخذ میشود.
توجه داشته باشید که بیمه شخص ثالث در ترکیه اجباری است و بیمه فیزیکی اختیاری است.
دو کاری که بعد از خرید ماشین در ترکیه باید انجام دهید!
بیمه:
حداکثر مدت زمان دریافت بیمه خودرو پس از خرید 15 روز میباشد. از آنجایی که بیمه ماشین قبلی در هنگام فروش لغو میشود، بیمه باید دوباره بیمه شود. همچنین توصیه میشود بلافاصله بیمه خودرو خود را تهیه کنید و هرگز از این مشکل مهم غافل نشوید.
پلاک:
پس از اخذ مدارک و کارت خودرو، یک ماه فرصت دارید تا پلاک خودرو را دریافت کنید. پس ابتدا از طریق سایت www.trafik.gov.tr برای مصاحبه وقت بگیرید سپس با شماره گذرنامه و مالیات و همچنین آدرس به پلیس مرکزی نزدیک خود مراجعه کرده و درخواست پلاک کنید. پلاک شما از Ma تا Mz شروع میشود که نشاندهنده افراد خارجی در ترکیه است.
قبل از اقدام برای خرید خودرو حتما قوانین خرید ماشین در ترکیه را مطالعه نمایید که در آینده دچار مشکل نشوید. در هنکام رانندگی به قوانین رانندگی و به جریمه های رانندگی در ترکیه نیز توجه نمایید.
برگرفته از : move2turkey.com expatguideturkey.com